Predispositie Glaucoma

De testresultaten van de DNA-test voor Predispositie op Glaucoom en Gonioscopie zijn binnen

  • Border Follies Iuna Failea  tested Clear
  • Elegance in Red tested Clear
  • Locheil Reddy to Rock tested Clear
  • Lyrics of MJ from Aest Eloriel  tested Clear
  • Littl CRMNL from Aest Eloriel  tested Clear
  • Eyes of the World Kinky Kylie tested Clear
  • N I’m like a Daemon on a Graham Hill from Aest Eloriel tested Clear
  • Border Follies Lunna tested Carrier
  • Qirque du Soleil’s Alegria from Aest Eloriel – test nader te bepalen

Dit wil zeggen dat met uitzondering van Sookie’s puppies en Aurora’s Racers iedereen 100% vrij is van predispositie.
Sookie’s puppies ( zowel met MJ alsook met Damon en Diesel ) kunnen vrij zijn, of drager. Ze zullen voor deze ziekte ( zijnde primaire glaucoma ) niet gevoelig zijn maar kunnen, mits combineert met eveneens een drager of lijder, wel puppen voortbrengen die overgevoelig kunnen zijn.
De papa’s van de Racer’s werd niet getest door hun eigenaar. De puppy die wij uit deze combinaties hebben aangehouden, zijnde Damon werd getest en vrij bevonden.

Wat is Glaucoom en Goniodysgenese?

Goniodysgenese is een aandoening veroorzaakt door de abnormale en onvolledige ontwikkeling van de voorste oogkamer, wat kan resulteren in overmatige drukopbouw in het oog. Als de aandoening onbehandeld blijft, zal de druk uiteindelijk blijvende schade aan de oogzenuw veroorzaken, wat leidt tot blindheid.

De meeste vormen van glaucoom kunnen in twee categorieën worden geplaatst, primair en secundair. De term primair glaucoom wordt gebruikt om die soorten glaucoom te beschrijven die worden veroorzaakt door een overgeërfde fysieke of fysiologische eigenschap waarvan een dier aanleg heeft gehad op basis van genetica. Deze eigenschappen zijn over het algemeen recessief en worden van generatie op generatie doorgegeven.

Secundair glaucoom is een term waarnaar wordt verwezen wanneer de ziekte wordt veroorzaakt door iets anders dan genetica. Trauma in het oog kan bloedingen, zwellingen en ontstekingen veroorzaken. Naarmate het oog geneest, kan littekenweefsel ontstaan, waardoor de normale afvoer van vocht wordt beïnvloed, wat resulteert in verhoogde druk in het oog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *