Rasstandaard
De rasstandaard van de Border Collie volgens FCI is te vinden op FCI-net alsook in het Nederlands op deze PDF-file.
Gezondheid
De Border Collie is, ook omwille van zijn populariteit, helaas het mikpunt geworden van gezondheidsproblemen.
Naast serieuze overkweek ( o.a. door broodfokkers, mensen die onverantwoord bezig zijn ( en goede raad van coryfeeën in de wind slaan), mensen met oeps-nestjes, .. ) heeft er in het verleden ook serieus want inteelt plaats gevonden.
Gezondheidsproblemen bij de Border Collie zijn er in overvloed. Vele ziektes worden echter recessief vererft, waardoor wij in staat zijn, mits DNA-bepalingen, gezonde honden te fokken. De meest voorkomende ziektes zijn:
- CEA/CH: een verzamelnaam voor allemaal oogziektes, kan via DNA en via ECVO-test nagegaan worden, beide worden aangeraden! Lijders kunnen blind worden.
- NCL: stofwisselingsziekte met als gevolg de degeneratie van het zenuwstelsel – 100% DODELIJK
- TNS: neutrofielen (soort witte bloedcellen) geraken niet in het bloed maar blijven in het beenmerg – 100% DODELIJK
- IGS: Vitamine B12 wordt niet opgenomen – vitaminetekort treed op – KAN DODELIJK EINDIGEN
- MDR-1: barrière tussen hersenweefsel en bloedvaten is aangetast – medicatie triggert reactie die dodelijk kan zijn
- SN: Verlies van zenuwvezels – afsterven van sensorische zenuwcellen – 100% DODELIJK (meestal door euthanasie)
- GG: Predispositie test voor glaucoom en gonioscopie – dit is GEEN ziektebepaling maar een GEVOELIGHEIDSmeter
Een fatsoenlijke fokker gaat de waarde van een hond niet bepalen op basis van resultaten op’t plein of in de DNA-fiche,
maar op basis van zijn genetisch erfgoed op gebied van gezondheid, karakter en bouw omwille van de ras-standaard,
zonder de hond in kwestie te schaden en met de bedoeling gezonde en stabiele ras-evenbeelden te verkrijgen.
De volgende ziektes worden door een klinisch onderzoek bepaald, er is al dan niet, een DNA-analyse beschikbaar die ter controle wordt aangeraden:
- HD: Heup-Dysplasie: via radiologisch beeld onderzocht ( er zouden 2 van over de 40 genetische markers via DNA onderzocht KUNNEN worden, dit is echter te weinig om een volledig DNA-profiel vast te leggen. Genetische aanleg voor dysplasie is ongeveer 35%, al de rest wordt bepaald door omgevingsfactoren zoals leefmilieu, voeding en beweging. )
- ED: Elleboog-Dysplasie: via radiologisch beeld onderzocht
- SD: Schouder-Dysplasie: via radiologisch beeld onderzocht
- Oogziektes: via ECVO-onderzoek jaarlijks te bepalen
- Gonioscopie: test op de drainagehoeken van het oog ( NIET traanvocht maar oogvocht! ) je kan slecht scoren voor een gonioscopie en GEEN glaucoom hebben. Wie slecht scoort ( of twijfelbepaling heeft ) op een gonioscopie dient wel voorzichtig te zijn, vaak te hertesten en mogelijks een druk-onderzoek te laten uitvoeren om glaucoom uit te sluiten
- Glaucoom: bij een alarmerende gonioscopie kan er een druk-test uitgevoerd worden om glaucoom vast te stellen/uit te sluiten – opgelet er zijn 2 soorten glaucoom, primaire = erfelijke, secundaire = getriggerde ( na infectie, trauma, .. )
De volgende ziektes kunnen enkel klinisch vastgesteld worden – er zijn nog geen klinische testen of DNA-analyses beschikbaar:
- Epilepsie: Vallende ziektes door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen
- BCC: Border Collie Collapse – ineenstorten van de hond na minieme inspanning
Wettelijke bepaling
De Vlaamse overheid, met name Minister J. Schauvliege, heeft via een Ministerieel Besluit laten vastleggen dat IEDERE Border Collie ( met of zonder stamboom, in KMSH-kennels, oeps-nesten, malafide handelaren en fokkers, .. ) in het bezit moet zijn van een HEUP-ANALYSE door Radiografie alsook onderzocht moet zijn op CEA ( via DNA en/of ECVO ). Bij nesten waarbij 1 of 2 ouderdieren niet in het bezit zijn van deze documenten en/of deze niet voorgelegd kunnen worden maken zowel fokker alsook de dierenarts die het nest begeleid zich strafbaar.